Covid-19 çocuklara nasıl anlatılmalı?
Çocukları iyi haberlere rağmen yine de korumalıyız. Bunun için 3 koruma yöntemi mevcuttur. Birincisi varsa aşıyı uygulamak ki henüz yok. İkincisi en ufak bir şikayet görüldüğünde hastaneye başvurmak. 3'üncü ve en sık kullandığımız yöntemse çocukları kalabalık ortamlardan uzak tutmak. Çocuklar ancak hasta bir kişiyle 1 metreye yakın bir mesafede bir araya gelirlerse hasta olabiliyor.
- Çocuğun güven duygusunu zedelememek için salgın süreci çocuktan gizlenmemeli, hiçbir şey olmamış gibi yapılmamalıdır.
- Karşımızda bir yetişkin olmadığını unutmadan mutlaka çocuğun yaşına uygun olacak şekilde açıklama yapmak gereklidir.
- Okul öncesi dönem çocuklarına salgının da diğer hastalıklar gibi bir hastalık olduğu, bir süre evde kalıp temizliğimize dikkat edersek salgının gideceği söylenebilir.
- Temizliğimize nasıl dikkat edeceğimiz çocuğa anlatılıp gösterilebilir.
- Salgın karşısında çaresizlik hissi yaşanmaması için el yıkama, maske takma, birbirimize çok yaklaşmama gibi önlemleri anlatılabilir.
- Çocuğa güvende olduğu, önlemlere ev dışında dikkat etmenin yeterli olduğu söylenebilir.
- El yıkama konusunda çocuğa rehber olunmalıdır.
- Ellerini nasıl doğru bir şekilde yıkaması gerektiği oyunla somutlaştırılarak gösterilebilir.
- Temizlikle ilgili çocuk kitapları ailece okunabilir.
- Çocuk sürekli virüs konuşmalarına şahit olmamalıdır.
- Çocuklar kitle iletişim araçlarıyla hayatımıza girebilecek korkutucu görüntüler içeren videolar ve görsellerden uzak tutulmalıdır.
- Yetişkinler için hazırlanmış virüsle ilgili tartışma programlarından uzak tutulmalıdır.
- Dışarı çıkmak zorunda kalan çocuklar maske takmak istemeyebilirler. Maskelerin üzerine resim yapmak, adını yazmak gibi çözümlerden faydalanılabilir.
- Çeşitli karakterlerin yer aldığı, renkli maskeler kullanılabilir.
- Maske takmazsa olabileceklere dair olumsuz, tehdit içeren cümlelerden kaçınılmalıdır.
- Maske takmasının zorunlu olmadığı yerlerde çocuğun maskesini çıkartabileceği hatırlatılabilir.
- Çocuğun sorduğu sorulara yaşına uygun, anlayacağı şekilde ve sadece sorusunu cevaplayacak biçimde basit yanıtlar verilmelidir.
- Çocuğun sorduğu sorulardan kaçındığımız hissini vermemeliyiz. Bu çocuğun merak ettiklerini soramamasına ve soramadıklarını hayal gücüyle tamamlayıp farklı korkular, davranışlar geliştirmesine neden olabilir.
- Çocuğa arkadaşlarından, okulundan, parkından, oyun alanlarından neden uzak kalmak zorunda olduğu kısa bir hikaye oluşturularak anlatılabilir.
- Çocuklar için Covid-19 hakkında yapılmış şarkıları ebeveynler önce kendileri izleyerek uygun buldukları şarkıları ve videoları çocuklarıyla birlikte dinleyebilirler.
- Tedbir alındığı sürece virüsün bize zarar veremeyeceği çocuğa söylenmelidir.
- Çocuğun ve ebeveynlerin hayatının odağında virüs olmamalıdır.
- Çocuklar bu süreçte göremedikleri aile fertleri (büyükanne, büyükbaba vb) ile görüntülü konuşabilirler. Böylece aile fertlerini görmek çocuklarda tedbirli olunduğu sürece "sorun yok" hissini yaşamalarına destek olabilir.
Yazdır
Beğen |
0 kişi beğendi